instalatorul Electronic

Informatii pentru detinatorii de contoare de apa folosite ca repartitoare de costuri.

Ce este Reteaua AMR?

Retelele sistemelor AMR ( automatic meter reading ) sunt retele radio care pot fi accesate prin folosirea unor echipamente portabile, mobile, prin satelit sau prin retele radio fixe terestre. Aceste tipuri de retele sunt folosite pe o zona intinsa, pentru monitorizarea unor echipamente inteligente cum ar fi automatizarile industriale; monitorizarea si gestionarea traficului rutier cu semafoare speciale, si pentru urmarirea diferitilor parametrii de consum, in timp real (curent electric, gaz metan, apa, etc). Retelele pot avea comunicare bidirectionala, sau numai receptie de la echipamentul din retea (in cazul nostru contoarele de apa). Sistemul AMR in general este format din echipamente de comanda si control cu transmisie radio; concentratoare de date aflate in zona de transmisie a echipamentelor, care au rolul de a comunica direct cu dispozitivele din sistem si de a retransmite prin internet, satelit sau radio, datele culese; server care centralizeaza, prelucreaza informatiile primite; si un dispecerat pentru monitorizarea si controlul procesului urmarit. Configuratia poate sa difere, in functie de particularitatile sistemului si a scopului urmarit.

Ce am ales noi sa facem?

Pentru citirea si urmarirea consumului de apa in TARGU MURES dar si REGHIN, LUDUS, IERNUT, TARNAVENI suntem pregatiti pentru dezvoltarea etapizata a unor retele terestre, care sa cuprinda toate zonele de cartiere de locuinte. Pentru a putea dezvolta acest proiect, in prima etapa se vor schimba contoarele mecanice, cu contoare electronice inteligente capabile sa comunice bidirectional cu reteaua AMR, si care pot transmite o multime de parametrii referitori la consumul de apa, dar si la existenta unor pierderi a acesteia. In functie de numarul de apartamente grupate pe scari, in care au fost schimbate contoarele vechi cu noile contoare inteligente, vom adauga si concentratoarele de date, care sa intregeasca reteaua fixa. Pentru inceput, acolo unde exista mai putine apartamente grupate, citirea se va face cu echipamente portabile de colectare a datelor (citire contoare).

Ce ne ofera reteaua AMR?

Toate cheltuielile legate de dezvoltarea si extinderea sistemul AMR sunt suportate de catre firma prestatoare si nu influenteaza pretul montarii/schimbarii de contoare inteligente.